5 דברים שחובה לדעת על שמן זית

כן, זה בריא, אבל מה אתם לא יודעים על שמן זית כתית מעולה? להלן 5 דברים שחובה לדעת על שמן זית

כולנו קראנו ושמענו על היתרונות של שמן זית, אבל כמה כדאי לצרוך ביום? מהי הדרך הטובה ביותר לאחסן אותו? איך אתה יכול להשתמש בו נכון? וכמובן, איך אפשר לזהות שמן זית איכותי אמיתי? הנה כל מה שאתה חייב לדעת.

שמן זית

לא, זה לא עוד מאמר שממליץ לך להשתמש בשמן זית. בטח כבר קראת על היתרונות שלו פעמים רבות.

שמן זית, מעבר לטעמו הנהדר, הוא גם אחד המאכלים הבריאים שיש, הודות להרכב התזונתי העשיר, המגוון והייחודי, המכיל חומצה אולאית אומגה 9, פוליפנולים, פיגמנטים כמו קרוטנואידים וכלורופיל, ויטמין E ופיטוסטרולים. הרכב זה אינו זהה בין מותגי שמני זית ומושפע ממגוון הזיתים, תנאי הגידול, מיקום האחסון, איכות השמן ועוד.

על כל זה בוודאי קראתם בעבר בכתבה ששיבחה את שמן הזית, ובצדק. עכשיו הגיע הזמן למידע שאתה באמת צריך.

1 – כמה שמן זית כדאי לצרוך בכל יום?

השאלה הראשונה היא הכמות. במטבח הים תיכוני שמן זית הוא מרכיב מרכזי בשימוש בסלטים, בשרים, גבינות ועוד. בזכות כל זה, ארגוני מזון בינלאומיים כינו לא פעם את המטבח שלנו "הדיאטה הטובה בעולם" ואם משלבים אותה גם עם שמן זית, הכמות הנכונה והמומלצת לצריכה לאדם היא שתי כפות ביום.

כך תוכלו להחליף שומן רווי באותה כמות שמן זית, מבלי להוסיף אותו לכמות השומן שאתם צורכים מדי יום. שתי כפות ביום לאדם יכולות להישמע הרבה, ובכל זאת שים קצת על טוסט הבוקר שלך, בסלט שלך בצהריים ותבשל בו דגים לארוחת ערב, וזה שווה לכמות שאתה צריך.

כמובן, אם אתה מבשל עבור יותר אנשים, הגדל את השימוש בשמן בהתאם.

2 – איך מזהים שמן זית איכותי?   

אז יש לנו כמות, אבל מה לגבי האיכות? ישנם שלושה מרכיבים שעוזרים לנו לדעת את איכות השמן שלנו.

1) דרגת חומציות: הרמה המומלצת היא 0.8% ומטה. חומציות נמוכה עשויה גם להעיד על כך שהשמן הופק מזיתים איכותיים, בתנאים אידיאליים.

2) ארומה וטעם: בדיקות שנעשו על ידי צוות טועמים מקצועי המעריכים בין היתר את עוצמת הריחות הפירותיים של השמן וכן את המרירות והחריפות שלו. באמצעות בדיקה זו ניתן לדעת האם ישנם פגמים שונים בשמן.

3) כבישה קרה: שמן זית מיוצר באמצעים מכניים בלבד, ללא הוספת כימיקלים. תהליך זה מאפשר לשמן לשמור על הרכבו. סוגי השמנים בכבישה קרה הם שמן זית כתית מעולה ומומלץ מאוד להוסיף למזון.

בישראל, סקר שנערך על ידי מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה ל"מבחן המדינה" ביולי 2021 מצא כי למעלה ממחצית מקבלי הדעה לגבי טעם שמן הזית בחרו בשמן הזית כתית מעולה של יד מרדכי כטוב והאיכותי ביותר של המותגים הישראלים. בָּדוּק. הוא נבחר בפער גדול על פני המתחרים.

3 – האם מותר להשתמש בשמן זית לטיגון?

שמן זית עדיף להשתמש בטמפרטורת החדר, כדי להשיג ערך תזונתי מרבי. ניתן להוסיף שמן זית בתום תהליך הבישול, או לפזר מעל אוכל מבושל, על מנת לשמר עד כמה שניתן את היתרונות והערכים התזונתיים שלו.

ומה לגבי טיגון עם שמן זית? ההמלצה למי שמקפיד על תזונה בריאה היא להימנע ככל האפשר מטיגון קל, עמוק או ממושך, ללא קשר לסוג השמן בו משתמשים. אבל אם בכל זאת החלטתם לטגן, שמן זית כתית מעולה, כמו זה של יד מרדכי, יציב בחימום ולכן מתאים לטיגון וגם לבישול.

4 – למה לטגן בזית ולא בשמן אחר ואיך לטגן כמו שצריך?

שמן זית מתאים לטיגון בשל שילוב של נקודת עישון גבוהה (הטמפרטורה בה מתחיל תהליך פירוק חומצות השומן), נוגדי החמצון הרבים שלו והרכבו הייחודי השומר על יציבותו בתהליך החימום. בשמן זית יש מעט חומצות שומן רוויות וחומצות שומן רב בלתי רוויות, ובמיוחד חומצת שומן חד בלתי רוויה (אומגה 9).

בשילוב עם כל המרכיבים הללו, מומלץ לטגן רק בשמן זית כתית מעולה, להימנע משימוש חוזר בשמן, לקצר את זמן הטיגון ולטגן בכלי עם שטח פנים קטן, על מנת להפחית את חשיפת השמן ל חַמצָן.

5 – איך כדאי לאחסן שמן זית?

אנו רוצים למנוע נזקי חמצון משמן הזית שלנו, על מנת לשמר ככל האפשר את איכויותיו. לכן, אחסן את בקבוק שמן הזית שלך במקום קריר וחשוך (אך לא במקרר!). יש לאחסן אותו בבקבוק זכוכית כהה או לחילופין, בפח צר וגבוה ולהרחיק אותו ממקורות חום כמו כיריים, תנור, מיקרוגל, חלון וכו'.

טיפ חשוב: נסו לפתוח את הבקבוק כמה שפחות כיוון שכל פתח מכניס חמצן פנימה. לאחר פתיחת הבקבוק, ההמלצה היא לסיים אותו תוך שלושה חודשים.

 

1 תגובות על “5 דברים שחובה לדעת על שמן זית”

  1. עומר

    1. שמן זית הוא מסורתי ובריא בהשתתפות בטעמים ובארוחות.
    2. הוא מכיל שומן שוטף רב של מרכיבים חיוניים כמו ג'ונוסטרום, רשתות של ויטמינים ואנטי-וירוס.
    3. הוא מספק מספיק אנטי-אוקסידנציה, אשר יכול להגן את הרעיון מתחזי איכות.
    4. הוא יכול להפוך את האכילה לחוויה יוצאת דופן, על ידי הוספת טעם מעולה וארומטיות.
    5. שמן זית חייב להיות שמור בטמפרטורה נמוכה כדי להגיע לטעם הטוב ביותר.

כתיבת תגובה

Scroll to Top